Botemedel mot kroniska nässelutslag utvecklas

Ett forskarlag i Spanien håller just nu på att utveckla ett botemedel mot kronisk urtikaria (nässelutslag) och har än så länge fått lovande resultat, där en stor del av patienterna blivit friska.

(Ett nytt fönster öppnas)

Botemedel mot kronisk nässelutslag utvecklas

I en internationell studie av dermatologer från Hospital del Mar i Spanien lät man försökspersoner med kronisk urtikaria, ta astma- och allergimedicinen Omalizumab. Försökspersonernas symtom minskades drastiskt och deras livskvalitet ökade.





Kronisk urtikaria är en av de vanligaste hudsjukdomarna i världen och kan orsaka nässelutslag flera gånger per dag, i månader och till och med år. Att ha nässelutslag och klåda flera gånger per dag och inte veta om det kommer ta flera år innan man blir av med det är naturligtvis påfrestande och jobbigt, och därför kommer upptäckten som ett glatt besked. Speciellt när ungefär 50 procent av personer drabbade av kronisk urtikaria inte svarar på en standarddos med antihistaminer. Vissa personer med svåra utslag behöver till och med ta läkemedel som försämrar immunförsvaret för att kunna leva ett normalt liv.

Studien leddes av Ana Giménes Arnau på Hospital del Mar i samarbete med Tyskland, USA och England. 323 patienter var involverade med en genomsnittsålder på 42 år. Under tre månader med 4-veckors intervall fick hälften av gruppen en dos av Omalizumab och andra hälften placebo.

– Vid vecka 12 märke vi en stor skillnad mellan grupperna som fått en dos av 300mg, 150mg, 75mg av Omalizumab och av de som fick placebo. Klådan och nässelutslagen försvann helt hos 23 procent av de som fått 150mg av Omalizumab och hela 53 procent blev friska av en dos på 300mg, förklarar Dr Giménes Arnau. Hon förklarar också hur behandlingen är tänkt att fortsätta ett par månader efter symtomen minskar för att helt bli av med nässelfebern.

Läkemedlet är mer effektivt än vad immunsänkande mediciner är, och har en snabb effektivitet hos hela 90 procent av patienterna den testats på. Testerna ser väldigt bra ut än så länge och om det fortsätter utan att några allvarliga bieffekter dyker upp kan det användas som behandling relativt snart. Nyheten ger hopp för många patienter med långvariga och svåra problem med kronisk urtikaria.

Studien var beställd av Genentech och Novartis Pharma och pågår fortfarande.



Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: Institut hospital del mar

Kommentarer

  1. Kul att det hjälper andra. Har själv haft kronisk urticaria sen juli 2010. Fick 2 sprutor xolair en gång per månad med start i februari 2015 och fick det tills 4 januari 2016. Mellan september till sista januari var jag symtom fri från Nässelutslagen. Men nu har jag fått Nässelutslagen dagligen igen, senast igår på hela kroppen :(. Ska kanske få xolair igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *