Köldurtikaria är en form av nässelutslag som dyker upp när man blir kall, som vid kallt väder, regn och vind. Men kan även uppstå om man dricker något kallt, eller tar ett kallt bad.
(Ett nytt fönster öppnas)
Vad är köldurtikaria (köldallergi)?
Köldallergi, som egentligen heter köldurtikaria är en typ av åkomma där nässelutslag uppstår vid kyla. Oftast dyker utslagen och svullnaderna upp vintertid, men kan också förekomma när svett avdunstar på grund av varmt väder under sommaren. Bad utomhus, men även uppvärmda inomhusbad på 24 grader kan utlösa reaktioner med nässelutslag och blodtrycksfall. Därför bör man ta antihistamintabletter, minst en timme före badet, och ha med sig en person i närheten, enligt netdoktor.
Vad är orsaken?
Själva orsaken till varför vissa personer utvecklar köldurtikaria är inte helt kartlagd. Man vet att det är vanligare med köldallergi hos personer som redan har en vanlig allergi mot exempelvis pälsdjur eller pollen, men sjukdomen förekommer även hos personer helt utan allergier. Köldurtikaria har ibland uppstått efter en virusinfektion, och det finns även sällsynta gener som gör att man kan ärva sjukdomen.
Vanliga symtom
Svullna hudutslag dyker upp på huden där man varit i kontakt med kylan. Utslagen kliar ofta mycket och det kan ibland kännas som om det bränns under huden. De mest utsatta områdena är händerna och fötterna, och symtomen brukar dyka upp när personen först kommit in i värmen. Klådan och nässelutslagen är vanligtvis kvar, högst några timmar. Vid kroppslig nedkylning kan kroppen reagera med blodtrycksfall och allergisk chock.
Så ställs diagnosen köldurtikaria
Diagnosen ställs oftast endast genom beskrivningar på symtom och de upplevelser man haft. Behövs extra bevis kan man göra ett test, där man under kontrollerade former kyler ner en bit av huden med is under några minuter. Orsakar kylan nässelutslag snabbt är den mer allvarlig än om det tar längre tid.
Kommer jag alltid vara överkänslig mot kyla?
Den genomsnittliga tiden en person har köldurtikaria är mellan sex och nio år. För vissa håller känsligheten i sig, bara några få månader medan den hos andra kan hålla i sig i många år. Köldallergi är dock ovanligt hos personer över 60 år.
Behandling och förebyggande av köldurtikaria
Den vanligaste behandlingen vid köldurtikaria är att man tar antihistamintabletter mer än en timme innan man tror att man kommer exponeras mot kyla. Antihistaminläkemedlet gör så att inte lika mycket histamin släpps ut, och gör därför att klådan och svullnaderna försvinner eller minskas. Det finns även nyare behandlingsmetoder där man med hjälp av UV-ljus behandlar känsligheten. Blir man ordentligt nedkyld kan man behöva omedelbar vårt på sjukhus.
Det kan även vara värt att tänka på att:
- Torka av dig om du är svettig, blöt efter ett bad eller dusch, så fukten inte avdunstar och kyler ner dig
- Klä dig varmt på vintern, men även på sommaren om du vistas i luftkonditionerade rum
- Bada inte ensam om du inte vet hur känslig du är
- Du kan få en adrenalinpenna utskriven av en läkare om du riskerar att hamna i anafylaktisk chock (allergichock)
Tänk på att
Kalla drycker, glass och mat också kan orsaka samma reaktion och ge svullnad i tunga och hals hos personer med köldurtikaria. Därför undviker många med köldallergi just detta, och det gäller att planera i förväg och ta histamintabletter i tid, om man vet att man kommer att utsättas för kyla.
Så otroligt skönt att det är en bekräftad åkomma. Hela mitt liv har jag ansetts märklig när jag sagt att jag haft köldallergi. Hade besvär från lågstadiet upp i tidiga 20-års åldern. Sannolikt fick jag även uppleva anafylaktisk chock några gånger, en gånger riktigt allvarlig. Tänk om någon läkare tagit mig på allvar när jag pratat om mina besvär och informerat mig om histamintabletterna. Folk har ansett mig fjompig som inte velat bada i vatten kallare än +27 men när en blivit nedkyld i +25-gradigt vatten inomhus är det kanske inte så konstigt. Har rätt lågt blodtryck också så kanske att även det spelar in. Som barn brukade isglassar svälla upp läpparna. Kändes alltid så märkligt.