Vid ljusurtikaria uppstår nässelutslag när huden utsätts för solljus. Utslagen dyker upp redan efter några minuter, och gör huden svullen och irriterad, men försvinner efter ungefär en timmes skugga.
(Ett nytt fönster öppnas)

Vad är ljusurtikaria?
Ljusurtikaria, som också brukar kallas för solallergi/ljusallergi kännetecknas av klåda, att det bränner, känns irriterat i huden och att det bildas nässelutslag en kort period efter man exponerats av solljus. Även andra ljuskällor kan ge samma effekt. Det är då främst ljus från solarium som kan ge samma reaktion.
I en studie gjord i USA fann man att 5 procent av alla med ljuskänslighetssjukdomar led av ljusurtikaria. Man såg också att det var vanligare hos kvinnor, och att sjukdomen var vanligast hos personer mellan 10 – 70 år. Hos de allra flesta debuterar sjukdomen vid 35 års ålder.
Symtom
En kort period efter huden utsatts för solljus känner man att det börjar klia och känns irriterat i huden. Därefter blir huden röd och svullen. I början uppstår ofta symtomen efter lång tids, och stark exponering mot solljus, men senare kan huden bli irriterad av att man endast är ute i solen ett kort tag. Går man in i skuggan igen försvinner utslagen inom en timme. I vissa fall kan man även få huvudvärk, illamående och kräkningar.
Vad beror det på?
Vad som orsakat känsligheten mot solljus för en person är svårt att säga. Man vet att solljuset ger en effekt där kroppen försöker skydda sig genom att skicka ut histamin i kroppen. Det är histaminet som orsakar svullnaden, rodnaden och klådan. Man vet också att vissa läkemedel kan orsaka överkänslighet för solljus (fotosensibilitet).
Fotosensibilitet
Har man fotosensibilitet orsakar ljuset från solen röda utslag med blåsor, likt nässelutslag. Reaktionen är en effekt av blandningen av en mix av ljus och läkemedel. Utslagen brukar klia kraftigt och uppstår någon vecka efter man börjat inta ett särskilt läkemedel. Doxyferm är ett av alla de läkemedel som kan orsaka fotosensibilitet. Är man orolig över medicinen kan man fråga vilka bieffekterna är på apoteket.
Diagnos av ljusurtikaria
Diagnosen vid ljusurtikaria eller ljusallergi bestäms oftast genom samtal med patienten, där man frågar om erfarenhet och vilka symtom som uppträder, och när. Detta räcker i vanliga fall för att ställa en diagnos. I vissa fall kan man säkerställa diagnosen genom att belysa en del av huden för att framkalla reaktionen, och på så sätt ställa en diagnos.
Behandling och egenvård
De flesta med ljusurtikaria har ett kroniskt tillstånd av urtikaria, där sjukdomen inte försvinner spontant den närmsta tiden. Därför kan man behöva äta antihistamintabletter vid behov, när man antingen varit ute i solen lite för länge, eller när man vet i förväg att man kommer utsättas för ljus. Läkare kan också skriva ut andra hjälpande läkemedel vid behov.
Det är viktigt att själv vara vaksam på hur länge man utsätter sig för solljus, och är man ute i solen bör man använda solkräm. Solkrämen bör helst blockera allt ultraviolett ljus för bästa effekt. Man kan också använda lämpliga kläder för att blockera ljuset mot huden.
Kommentarer