Har man ansträngnings- och värmeurtikaria uppstår nässelutslag vid kroppsansträngning, värme och psykisk stress. Utslagen kliar intensivt och kan sitta på ansikte, ben, armar och bål.
(Ett nytt fönster öppnas)
Vad är ansträngningsurtikaria?
Ansträngnings- och värmeurtikaria kallas även kolinerg urtikaria och innebär att nässelutslag, rodnad eller klåda uppstår vid fysisk ansträngning och värme. Sjukdomen är som vanligast i 20- och 30 års ålder och minskar generellt ju högre upp i åldern man kommer. Utslagen dyker vanligtvis upp på bålen, i ansiktet, på benen och armarna.
Personer med ansträngsningsurtikaria brukar ha problem vid till exempel varma bad, träningspass, och stark solvärme. Även starkt kryddad mat, emotionell stress och alkohol kan orsaka en reaktionen.
Vilka är symtomen?
Utslagen brukar klia intensivt och kan sitta på bröst, ansikte, ben och armar. Utslagen kommer ofta snart inpå ett träningspass eller strax efter ett varmt bad och försvinner oftast ganska snart. Även huvudvärk, yrsel, buksmärtor och svimning förekommer ibland. En del personer får extra besvär under vinterhalvåret.
Kroppstemperatur
Personer med ansträngnings- och värmeurtikaria verkar inte få utslag på grund av endast värme på utsidan av kroppen eller inuti kroppen. I en undersökning visade det sig att kroppen reagerat när hela kroppstemperaturen ökat eller minskat. Detta kan förklara varför vissa personer endast får problem med utslag under vinterhalvåret, men det behövs mer forskning för kunna klargöra exakt hur kolenerg urtikaria fungerar.
Ökad risk för kolinerg urtikaria
Man har sett att personer med kronisk urtikaria har en ökad risk att utveckla värme- och ansträngningsurtikaria. Även personer med astma och allergier har en ökad risk att drabbas. En ovanlig form av kolinerg urtikaria har dessutom rapporterats, där sjukdomen funnits i släkten.
Acetylsalicylsyra, generell stress och andra läkemedel har visat kunna förvärra symtomen.
Ett patientexempel
I ett avsnitt av det brittiska programmet ”embarrassing bodies” ger Dr Christian rådet till en 21 årig man att ta antihistamintabletter och träna mer. Antihistamintabletterna gav patienten ett minskat histaminpåslag och träningen utlöste histamin så förrådet av histamin inte blev lika fullt. Träningen och tabletterna gav resultat och patienten Gareth började kunna återgå till ett normalt liv.
Vad man bör tänka på
Dels kan det vara skönt att få en diagnos klarställd hos en läkare om man tror sig ha ansträngnings- och värmeurtikaria. Där kan man få råd om hur man undviker onödiga symtom, men även läkemedel som hindrar eller stoppar utslagen. Här nedanför är några saker man själv kan tänka på.
- Var försiktig när du badar och badar bastu
- Lär känna din kropp och hur mycket du kan anstränga dig.
- Tänk på att alkohol och stark mat kan framkalla klåda och utslag.
- Försök utesluta onödigt stimuli som kan orsaka reaktionen.
- Träna regelbundet för att hålla histamindepåerna låga.
- Antihistaminer kan ibland hjälpa mot utslagen och klådan.
Min man är 79 år och drabbades i somras av akut urtikaria. Det var stora bulor i pannan och i huvudet som förflyttade sig Han fick antihistaminer som inte har hjälpt samt rådet om att hålla diet. Diet har han hållit , i princip ris och lite kokt kött eller kyckling. i 3 månader. Utslagen kommer och går fortfarande om än i mindre omfattning och vårdcentralen ger ingen hjälp. Vart skall han vända sig? Jag känner oro över ständig viktnedgång och ökad svaghet hos min man som är 100% övertygad om att det kanske var skorpan eller kanske det lilla brödet han åt ….var kan vi vända oss? Tacksam för svar MVH Britt Tomas
Jag är endast 18 år men har haft någon mild form av kronisk Urtikaria i ungefär 5 år, dom senaste 6 månaderna har det varit sinnessjukt mycket utslag overklig klåda överallt (mest på rygg, bröst och händerna) samt väldigt mycket stickningar. Har varit i kontakt med både vårdcentraler och hudmottagningen på sjukhus men det ända jag har fått är antihistaminer vilket jag tar 4 ggr per dag och har gjort det i över 2 månader utan resultat alla har bara blivit värre och värre. Träna går ungefär 1-2 minuter innan det kliar och sticks så mycket så att jag nästan tar fram en stålskrubb. Har hoppat av gymnasiet pågrund av att det var ohållbart med detta problemet. När jag läser om denna sjukdom känner jag igen mig på nästan allt förutom stickningarna och känns som att jag har en mycket värre variation också. Som det ser ut idag kommer jag inte orka leva om det inte blir mildare iallfall. Vad jag än gör får jag utslag och denna sinnesjuka klåda och stickningarna och behöver kritisk hjälp men hittar ingen någonstans. Sjukvården lyssnar inte på hur mycket det faktiskt kliar och sticks för det är så pass mycket att jag tappar kontroll på min kropp för en stund ibland.
Hej Lucas!
Min son är 18 år och har precis som du. Han kan träna ca 1 min, får utslag när han blir stressad eller lite varm. Kan knappt gå en promenad. För ngr månader sen fick han diagnosen kronisk ansträngningsurtikaria och har nu börjat med sprutor av läkemedlet Xolair. Han tycker det har blivit något bättre men läkaren säger att det kan ta upp till tre månader innan man ser resultat.
Jag råder dig att kontakta vårdcentralen och få en remiss till hud och berätta att tabletterna inte funkar.
Jag lider med dig för jag vet hur jobbigt du har det. Det finns en Facebookgrupp du kan gå med i och läsa om andra.
Håller tummarna för dig!
Vad heter Facebook-gruppen?
Med vänlig hälsning