Nässelutslag hos barn

Barn drabbas oftare av nässelutslag än vuxna. Dels för att barn ännu inte lärt sig vad som orsakar utslagen, och dels för att de inte fått motståndskraft mot de många infektioner vuxna redan drabbats av.

(Ett nytt fönster öppnas)

Nässelutslag hos barn

Barn drabbas oftare av nässelutslag

Kvinnor, men framförallt barn drabbas mycket oftare av nässelutslag än vuxna och vad män gör i allmänhet. Vad som gör det svårare är att man nästan aldrig vet, eller kan ta reda på orsaken till nässelutslagen som barn får. I de fall där man vet orsaken beror det oftast på allergiska reaktioner på födoämnen, infektioner eller att barnet kommit i kontakt med en giftig växt, eller blivit stucken av bin eller getingar.





Orsaker till nässelutslag hos barn

Den vanligaste orsaken till att barn får nässelutslag är en virusinfektion. Det kan vara en förkylning eller influensa. Den näst vanligaste orsaken är allergi och överkänslighet mot de födoämnen barnet får i sig. De vanligaste allergena födoämnena är: nötter, choklad, ägg, citrusfrukter, jordgubbar, skaldjur och tillsatsmedel. För bebisar under sex månader är det vanligt att få nässelutslag av komjölk.

Det är också vanligt att barn får nässelutslag av material i deras omgivning. Det kan tillexempel vara kemikalier i leksaker, växter, gummilatex eller pälsdjur. Dessutom kan vissa mediciner orsaka nässelutslag. Då är det främst antiinflammatoriska läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra, eller antibiotika som orsakar utslagen. Symtom kan då ibland visa sig så sent som först efter en vecka efter intagen medicin, och det kan därför vara svårt att förstå att det är innehållet i medicinen som är orsaken.

Barn som är överkänsliga mot värme kan få nässelutslag när de är ute och leker en varm sommardag. Då hjälper kylbalsam och ett sval dusch.

Uteslutningsmetoden

Får barnet nässelutslag flera gånger och man inte vet orsaken, kan läkaren rekommendera att man testar sig fram vad det gäller mat eller eventuella läkemedel. Man kan också låta barnet avstå helt ifrån att inta konserveringsmedel och färgämnen i kosten. Uteslutningsmetoden är ofta den enklaste metoden för att ta reda på vilket ämne barnet är extra känslig mot.

Vanlig och långvarig nässelfeber hos barn

Kortvariga nässelutslag behandlas enkelt med antihistamin hos barn äldre än sex år. Är barnet yngre bör man, enligt vårdguiden, kontakta läkare. Detta är också att föredra om man inte vet vad som orsakat nässelutslagen, eller om man inte är helt säker på vad det är för utslag.

Vid kroniska nässelutslag är utslagen kvar i mer än 6 veckor och kan vara svåra att bli av med. Därför behöver man hjälp av en läkare med specialistkunskap. Hittas ingen orsak börjar man ändå behandla symtomen.

Kylbalsam och salva mot klåda

Behöver klådan av utslagen lindras ytterligare eller om ditt barn inte får använda antihistamin är kylbalsam ett bra hjälpmedel. Man kan också duscha sitt barn försiktigt i svalt vatten eller använda kläder i naturmaterial. Undvik gärna rengöringsmedel och håll barnets naglar korta, för att undvika rivsår, på grund av klådan.

Har ditt barn något av följande symtom bör du kontakta akutvård omgående enligt vårdguiden

  • Om läpparna, tungan eller slemhinnorna i munnen svullnar eller om ditt barn får andningssvårigheter.
  • Barnets hud blir kall och fuktig.
  • Medvetslöshet.
  • Illamående och kräkningar.
  • Pipandning och/eller skrällhosta.
  • Eller om det finns annan anledning.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, Netdoktor

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *