Nässelutslag vid stress

Alla typer av urtikaria kan förvärras vid emotionell stress då immunförsvaret sänks. Men ibland kan nässelutslagen helt bero på stressen, och det kan bli en extra påfrestning i en redan pressad situation.

(Ett nytt fönster öppnas)

Nässelutslag vid stress

När stress är anledningen till nässelutslagen

Utsätter man sig för överdriven stress, oavsett om det är i en kort eller lång period, börjar kroppens egna immunförsvar att vackla. När immunförsvaret sjunker tror kroppen att den blir angripen, och skickar ut histamin för att försvara sig. Tyvärr kan inte stress motarbetas med hjälp av histamin och så länge man är stressad, fortsätter kroppen skicka ut histamin.

När stressen ökar överkänsligheten

Stress kan även sänka immunförsvaret på ett sätt så man ökar mottagligheten för andra stimuli, som man i vanliga fall inte märker av. Det kan till exempel vara känslighet mot hetta, när man tar ett varm bad, tvålar och schampo, solljus, ämnen i textilier eller i apparater. Många läkare som specialiserar sig på detta tror att stress är en stor orsak till varför många har kroniska eller långvariga nässelutslag.

Så blir man av med utslagen

Det allra bästa sättet av att bli av med utslagen från stressurtikaria är att helt eliminera den press och stress man har på sig. Att minska stressen i en pressad situation, där man samtidigt får nässelutslag kan vara svårt, och därför är det bra att samtidigt få behandling mot utslagen som man försöker ändra sin livssituation.

Behandling vid den urtikaria som uppstår vid stress är den samma som vid annan behandling och syftar till att minska mängden histamin i kroppen. Detta görs vanligen med antihistamintabletter. Kommer problemen plötsligt kan man dessutom få en kortisonkur, och är problemen långvariga får man hjälp med en anpassad behandling av en specialist.

Förutom att behandla utslagen kan man även använda lössittande kläder vid utslagen, inte duscha för kallt eller för varmt, och undvika starka kemikalier.

Tips för att minska stressen

Liksom vid andra sjukdomar som uppstår vid kontinuerlig stress är stressurtikaria också helt beroende av hur patientens livsstil ser ut, och man kan behöva ändra en stor del av ens vardag för att må bättre.

Psykiatrisk hjälp
Ett första steg är att höra av sig till vårdcentralen, där man kan få hjälp med hur man ska gå vidare. Vill man ha professionell hjälp får man en bokad tid hos en en psykiatriker där man lättare kan reda ut hur man vill styra upp sin tillvaro. Behöver man, kan man även få läkemedel mot stressen för att ta sig ur en eventuell svacka, eller kris.

Träning och motion
Träning, förbättrad kondition och en ökad muskelmassa minskar stresshormoner i kroppen och har i vissa undersökningar visat sig mer effektiva än antidepressiva läkemedel. 

Hälsosam kost
Vad man äter är viktigt, både för personer med eller utan ett stressigt liv. Men för personer som lider av återkommande eller kroniska nässelutslag kan kosten spela en stor roll, då viss mat kan öka känsligheten mot nässelfebern. Kost som kan vara bra att undvika är skaldjur, tonfisk, jordgubbar, fisk, mögelost, nötter, soja, kiwi, alkohol, eller en kombination av skaldjur och vin.

Prata med vänner
Att ha någon att prata med när man har en tuff period i livet är viktigt. Dels kan man få hjälp och råd om hur man ska ta sig ur, eller ändra sin livssituation, och dels kan det bara vara skönt att få prata ut med någon man litar på.

Hållbara sovvanor
Att sova mycket och vid fasta tider är viktigt när man är stressad, och kan göra att man klarar av den press som man utsätts för på dagen, och att man får tid att verkligen vila ut.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177

Kommentarer

  1. Har varit påverkad av stress i arbetet och överansträngning under en längre period nu , har för första gången fått nässelutslag . Det kliar nått fruktansvärt och trots ovannämnda medicinering , sen ska man försöka vila så mycket som möjligt också , men det går ju inte när klådan är så intensiv . På fem dagar nu har jag sovit endast 13 timmar och fortsätter jobba för ekonomin tillåter inte att vara hemma …. Har varit sjukskriven får några år sen tillbaks av just stress , men då var symptomen håravfall fläckvis på huvudet och även skägget , men hade man kunnat välja tar jag hellre håravfall. I skrivande stund väntar jag på information från sjukhuset om det beror på just stress eller det är allergirelaterat .

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *