Nässelutslag vid kyla som inte försvinner

En 20-årig kvinna berättar om hur hon börjat få nässelutslag vid kyla och beskriver hur hon provat alla möjliga olika antihistaminer, men att ingenting fungerar.

(Ett nytt fönster öppnas)

Nässelutslag vid kyla som inte försvinner

Hej! Sen juli månad ungefär upptäckte jag mina första nässelutslag när jag tränade. Då trodde jag att det berodde på att jag hade svettats/blivit varm och att dom tighta träningskläderna kanske irriterade huden. Sen upptäckte jag att jag även fick utslagen vid regn då regnet irriterade min hud.. och även efter duschen. Då fick jag för mig att jag kanske var allergisk mot vatten och gick runt och trodde det ett tag. Men en dag när jag stod på balkongen med t-shirt en kall och blåsig dag fick jag massa röda, irriterande nässelutslag på armarna och förstod då att jag är nog allergisk mot kyla.

Jag hade aldrig hört talats om det tidigare förens jag googlade det. Jag fick antihistamin tabletter av min farbror som är läkare, men dom hjälpte inte. Den enda skillnaden jag märkte med tabletterna var att jag istället blev mer känsligare i ansiktet och fick mer utslag på ansiktet av kylan än vad jag fick på kroppen (jag fick inte utslag på ansiktet förr).

Jag får ingen klåda längre vid utslagen, och ibland kan jag få utslag utan att jag märker det. Jag har varit hos både vårdcentralen och en hudläkare (hudläkartjänst). Båda verkade inte ha så mycket koll förutom att låta mig prova en massa olika antihistaminer som ingen av dem funkar. Än idag skriver min hudläkare nya recept varje vecka på nya antihistaminer. Jag har även fått prova Singulair som inte funkar.

Jag börjar på riktigt ge upp på det här. Jag vill ha riktig hjälp. Jag förstår att man inte kan bota detta, men jag vill åtminstone ha något som lindrar. Vi går allt mot kallare och kallare tider och utslagen förvärras beroende på hur kallt det är och hur länge jag utsätts för kylan. Jag promenerar till jobbet 20 min varje dag i morgonkyla. Jag kommer till jobbet med en massa små röda prickar i ansiktet (påminner om en påskkärring) och prickarna försvinner inom 30 min (beroende på hur kraftiga dom är). Jag jobbar på förskola och vi är ute ganska mycket så jag utsätts för kyla varje dag och får utslag varje gång. Jag är rädd att jag kommer att ha det här i flera år framöver eller kanske till och med hela livet. Det är inte så kul och ha när man lever i Sverige och det är kallt 70% av året.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: 20-årig kvinna
Källor: 20-årig kvinna

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *