Dermografism (Skrivurtikaria)

Dermografism, som också kallas skriv urtikaria, är nässelutslag som uppstår när man river sig på huden. Utslagen uppstår endast där man rivit sig, och försvinner inom en timme.

(Ett nytt fönster öppnas)

Dermografism (Skrivurtikaria)

Vad är dermografism?

Dermografism är en åkomma där huden är hyperkänslig mot rivningar, handklappning eller liknande påfrestningar på huden. Hos 25-50 procent av befolkningen blir huden först, vit, sen röd och sen lite svullen när man river sig. Men för personer med dermografism blir huden snabbt och mycket svullen vid rivningar, och även en lätt rivning med nageln kan skapa ett väldigt synbart märke. Enbart hos ett fåtal personer med dermografism får man några ytterligare symtom.

Ungefär 5 procent av Sveriges befolkning har dermografism, och det är vanligast hos unga vuxna. Andra typer av nässelutslag kan förekomma parallellt med dermografism.

Vad beror det på?

Exakt varför man utvecklar dermografism en period i sitt liv är svårt att svara på. Man vet att huden reagerar så pass mycket på rivningar att den utsöndrar histamin, vilket bildar själva svullnaden, men inte exakt varför. En kortvarig dermografism har man sett berott på allergi mot bland annat penicillin, skabb och infektion.

Hur länge håller det i sig?

Hur länge man har kvar känsligheten för att få svullen hud vid rivningar är olika från person till person. Vissa har dermografism en kort period i sitt liv, medan andra har känslig hud, livet igenom. Själva märkerna uppstår vanligtvis inom 5-10 minuter och brukar vara kvar i mellan 15-45 minuter innan dom försvinner. När rivsvullnaden är borta ser huden ut som vanligt igen, utan att ha tagit skada.

Hur känns utslagen vid dermografism?

Utslagen kliar vanligtvis, vilket kan göra att det blir en ond cirkel med klåda, kliande och fler svullnader som man sedan fortsätter klia på. De vanligaste och mest utsatta områdena är midja, nacke, hårbotten, fotsulor och handflator. Klådan brukar vara värst på natten.

Behandling och egenvård av dermografism

Dermografism brukar enbart behandlas med antihistamin, som har en god inverkan på klådan och svullnaderna. Förutom antihistamin är det bra att tänka på att ha löst sittande kläder och försöka undvika moment där rivningar uppstår. Ibland i besvärligare fall kan en ljusbehandling komma att användas.

Har man torr hud eller eksem bör man kontakta vårdcentralen för en behandling, så klådan minskar. Tänk också på att alkohol, värme och stress försämrar utslagen och ger mer klåda.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177

Kommentarer

 1. Hej!
  Jag är 20 år och har haft Dermografism sen jag var 5 år. Mina symptom är nästan exakt så som ni beskriver dem men det kan uppstå vart som helst inte bara på de specifika platserna ni beskrev. I alla fall så har jag tänkt skaffa mig en tatuering, men är lite bekymrad pga dermografismen. Går det att tatuera sig? Eller kommer min hud reagera mot bläcket och nålen?

  1. Hej, har oxå dermografism, har tatuerat mig 2 gånger utan några problem efter, de enda är att man blir lite extra svullen precis när man gjort den! 🙂 ellen

 2. Hej jag har haft besvär med demografi över ett år nu. Har gått till läkaren men inte fått något svar, vad kan man göra för att minska besvären?. Kommer de att någonsin försvinna?

 3. Hej!
  Jag är 18 år och jag får svullnader och det kliar jätte mycket på min kropp. Jag såg att ni skrev att det är främst på handflator och fotsulor nacke och sånt, men för mig är det i hela ansiktet, hela armarna + händerna (hela händerna), benen, magen, ryggen, fötterna. Jag tekniskt sett överallt. Jag svullnar tex när jag varit ute i kylan och kommer in i värmen. Första gången detta hände var i 2an när man var liten. Så hela min öronsnibb svullnade upp och jag fick gå hem för att det gjorde så ont. Spelade även fotboll men kunde inte göra det på vintern för mina fötter och händer svullnade upp och blev svarta.. och varje gång jg duschar, sminkar mig, klär på mig, eller bara för min hud börjar det klia och sen svullnar jag upp. Har velat gå till doktorn men har inte gjort det. Är det nått farligt? det är sjukt jobbigt iallafall.. Svullnar liksom upp överallt. När det är kallt o sen varmt, eller när jag kliar.. HJÄLP 🙁

  1. Hej Emma!

   Din situation låter verkligen jätte jobbig och du borde inte alls behöva ha det sådär. Just nu har vi inte kontakt med någon läkare som kan svara på dessa frågor, men du kan alltid ringa till vårdguiden på telefonnummer 1177, eller kontakta en läkare hos vårdcentralen. Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *