Kontakturtikaria (Allergisk reaktion vid kontakt)

Kontakturtikaria innebär att nässelutslag uppstår när man kommer i kontakt med vissa protein från växt- och djurriket. Dessa protein finns bland annat i naturgummilatex, grönsaker, kött och djurhår.

(Ett nytt fönster öppnas)

Kontakturtikaria (Allergisk reaktion vid kontakt)

Vad är kontakturtikaria?

Kontakturtikaria som även kan utvecklas till allergiskt kontakteksem, eller proteinkontakteksem orsakas av djur- och växtproteiner. En vanlig orsak är naturgummilatex, som finns i flera vanliga produkter, som plåster, kondomer och kläder. Var tionde person som får en yrkeshudsjukdom är drabbad av kontakturtikaria eller kontakteksem. Man brukar vara sjukskriven under en veckas tid, för att senare komma tillbaks för att arbeta och fungera normalt. Behandling kan ske med antihistamin, men problemen brukar läka spontant, så länge man håller sig undan det som orsakat nässelutslagen.

Allergisk kontakturtikaria räknas som akut urtikaria och beror vanligen på protein eller äggviteämnen från organiska ämnen. Men i ovanliga fall kan man även få nässelutslag vid kontakt med kemikalier.

Vad orsakar kontakturtikaria?

Det finns flera olika ämnen som kan utlösa kontakturtikaria, men egentligen bara en anledning. Anledningen är att kroppen reagerar och försöker skydda sig mot något som egentligen är ofarligt. Kroppen producerar då histamin eller liknande ämnen som får områden på kroppen att klia, svullna upp och ge utslag. Det som främst orsakar utslagen är naturgummilatex.

Naturgummilatex finns i många olika produkter man utsätts för dagligen. Bland annat i hälso- och sjukvårdsprodukter som handskar, plåster, katetrar, gummidukar vid tandbehandlingar, bandage, blodtrycksmätare, stetoskop och narkosutrustning. Har man barn bör man vara uppmärksam vid napp- och nappflaskköp och gummileksaker eller om man köper ballonger. Latex kan även finnas i kläder, möbler, kondomer, pessar, suddgummi, gummislangar, luftmadrasser eller olika typer av gummibollar.

Är man känslig mot latex ska man komma ihåg att berätta detta vid exempelvis tand- och sjukvårdsbesök, när man besöker frisören eller inför en gynekologundersökning.

Andra saker som kan orsaka kontakturtikaria är:

  • Livsmedel (fisk, ägg, rotfrukter, grönsaker, kött)
  • Växter och träd (även prydnadsväxter)
  • Enzymer som används inom industrin (proteas, amylas)
  • Kemikalier (organiska syra-anhydrider, isocynater, persulfater)
  • Foder, mjöl och sädesslag
  • Djur (hår och sekret från särskilt kor och försöksdjur)

Hur upplevs det?

Symtomen vid kontakturtikaria är de samma som vid andra akuta former av nässelutslag. Kvaddlar, utåt stående hudutslag och klåda uppstår snabbt. Utslagen kommer oftast inom någon minut till mindre än en halvtimme och uppstår där huden varit i kontakt med det allergena ämnet. Klådan är ofta kraftig, men försvinner inom några timmar om man avlägsnar sig från allergenet. Även utslagen försvinner snabbt, och huden går tillbaka som den var innan, utan några tecken på sår.

Det är också vanligt med allergiska symtom, så som rodnad och klåda runt ögonen, hosta, astma, andnöd, nysningar och snuva. Avlägsnar man sig inte från allergenet, eller om man fortsätter att utsättas, kan man få inflammationsliknande symtom. Hudutslagen kan då likna utslag man får av kemikalier.

Kontakteksem

Ibland uppstår även utslag som liknar eksem på händerna. Detta kallas för kontakteksem eller proteinkontakteksem. Tillståndet är ofta väldigt enkelt att undvika, då orsaken i de flesta fall är självklar. Förstår man inte vad som orsakar utslagen bör man kontakta dermatolog för undersökning och behandling.

Hur länge är symtomen kvar?

Utslagen och klådan försvinner oftast inom ett dygn, men ibland kan utslagen och symtomen vara kvar längre. Kontakturtikaria bör däremot försvinna inom sju dagar. Är utslagen och reaktionerna kvar efter en vecka bör man fundera på om man behöver behandling, ytterligare behandling, eller om man behöver hjälp med att ta reda på orsaken till utslagen.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *