Nässelutslag – symptom

Nässelutslag dyker ofta upp utan att man vet orsaken, men är ganska enkla att känna igen på dess utseende, och den kliande och brännande känslan i huden.

(Ett nytt fönster öppnas)

Nässelutslag - symtom

Klåda och utslag

De symptom som yttrar sig vid nässelutslag är en stickande, kliande eller brännande känsla med röda, vita eller rödvita utslag. Utslagen kan se väldigt olika ut men är inte svåra att känna igen då de ofta är lite utåtstående, flammiga och kan ändra form och plats. För att du snabbt ska kunna känna igen nässelutslagen har vi samlat ihop ett antal bilder som visar typiska utslag längre ner på sidan.

Vanliga symptom vid nässelutslag

Förutom att nässelutslagen kan bränna kan också symptom som stelhet eller en känsla av att huden stramar åt och svullnar upp förekomma. Detta, samt den stickande känslan kan vara det första tecknet på att nässelutslag börjar dyka upp. Då kan det i vissa fall vara bra att redan då ta antihistamin, och undvika det som orsakat nässelutslagen.

Tecken på att det är nässelutslag

  • Klåda och att det kan brännas i huden.
  • Utslagen har ofta en lite upphöjd kant.
  • Prickarna eller fläckarna ändrar plats eller form.
  • Huden blir som vanligt igen efteråt, och inga ärr bildas.

I det tidiga stadiet är utslagen också ofta lite ljusare och upphöjda för att sedan bli mer rödvita eller röda. Detta kan dock variera från person till person. Efter att utslagen går tillbaka av sig själv eller på grund av antihistamin medicin, bleknar utslagen och huden slätas då ut igen. Är det första gången man får dessa utslag bör man försöka ta reda på vad som orsakat dem, så man lättare kan undvika utslagen i framtiden. Detta kan du läsa om i avsnittet om Behandling.

Så länge upplever du symptom

Hur länge du upplever symptom vid nässelfeber beror på varför du drabbats och vad du drabbats av. Vid en infektion kan nässelutslagen hålla sig kvar i månader och ibland flera år, medan utslagen efter ett getingstick eller nötallergi oftast försvinner inom ett dygn.

Vid Akut påkommande utslag
Akut påkommande utslag kommer oftast då man är allergisk och utsätts för sitt allergen. Det kan tillexempel vara ett getingstick, nötter eller skaldjur. Klådan uppstår snabbt och utslagen kommer oftast inom några minuter. Nässelutslagen försvinner sedan igen inom 24 timmar.

Vid Akuta nässelutslag
Vid akuta nässelutslag är symptomen kvar i över ett dygn, och högst sex veckor. Utslagen kan flytta på sig, ändra form, ändra storlek och intensitet. Ändrar inte utslagen form eller plats alls är det mer troligt att man drabbats utav något annat.

Vid Kroniska nässelutslag
Kroniska nässelutslag har symptom kan vara upp till över sex veckor, och kan finnas kvar i flera år. Hälften av alla som drabbas har symptom i över sex månader, och de allra flesta är helt friska inom fem år.

Symptom på nässelutslag hos barn

När ett barn får nässelutslag gäller det att vara uppmärksam. Ofta kan det vara svårt att skilja på utslagen och rosacea, eksem eller något annat. Det är därför bra att vid misstanke om allergi eller utslag kontakta vårdcentralen. Riktigt små barn kan dessutom få nässelutslag av kemikalier i kläder och leksaker. Detta kan ibland se ut som vanliga eksem.

Bilder på nässelutslag

Här nedanför har vi samlat bilder på olika typer av nässelutslag. Nässelutslagen är nästan alltid lite upphöjda ur huden men kan se väldigt olika ut. Det vanligaste tecknet på att det är just nässelutslag är dock klådan, och att utslagen ändrar plats, form eller försvinner inom ett dygn.

Utstående, ljusa nässelutslag.
nässelutslag, urtikaria

Röda, ganska platta nässelutslag.
nässelutslag, urtikaria, utslag

Nässelutslag i ansiktet hos ett barn.
nässelutslag barn

Angioödem runt ögonen hos ett barn.
Angioödem, quinckes ödem, nässelutslag

Nässelutslag vid kontakt med växt.
nässelutslag, brännässlaPublicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, netdoktor

Kommentarer

  1. Efter att ha köpt en burk kalciumtabletter med D-vitamin, så började min högerarm få flammande utslag, som brände och kliade, det spred sig till vänsterarmen, några dagar senare så var benen och låren inflammerade med brännande och svår klåda.
    det spred sig till bröstet och ryggen, med hemskt kliande och hettande. låren svullnade som stockar även överdelen på foten och vristerna var så svullna att jag hade svårt att stå upp och gå. Jag kontaktade Vårdcentralen, läkaren hade inte sett något liknande och visste inte vad som skulle göras ? fick en remiss till hudkliniken, men det låg 4 veckor fram i tiden, ingen hjälp för mig. Fick en tub Diproderm 0.05% utskriven på recept, den lindrade något, kunde inte sova på natten pga. allt kliande och brännande utslag, som nu täckte hela kroppen utom ansiktet, även hårbotten kliade. Nu 4 veckor senare börjar utslagen och den brännande smärtan avta och utslagen har blivit mindre. Skall förnya receptet på måndag. Fruktansvärd upplevelse med detta , misstänker Nässelutslag eftersom bipacksedeln, angav att biverkningar på kaciumtabletterna kunde bli nässelutslag.
    Det är inte säkert att alla dessa preparat och vitamintabletter är bra för kroppen, nog bäst att äta naturliga frukter och grönsaker.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *