Akut urtikaria

Akut urtikaria varar från en dag till max några veckor och beror allra oftast på infektioner, men kan även bero på pollenallergi, getingstick, livsmedel och medicin.

(Ett nytt fönster öppnas)

Akut urtikaria

Vad är akut urtikaria/nässelutslag?

Akut urtikaria ger ofta väldigt kraftiga symtom. Det är vanligt att en stark klåda uppstår och nässelutslag. Akuta nässelutslag ger ofta med sig inom en vecka, eller några veckor. Man kan ha feber, bli svullen i handflatorna och fotsulorna och få ledvärk. Angioödem (djup svullnad) i ansiktet är även något som kan förekomma. Definitionen på akut nässelutslag är nässelutslag som uppstår plötsligt, pågår längre än ett dygn, och går över inom sex veckor.

Vilka drabbas?

Var femte person drabbas någon gång av akut urtikaria. Orsakerna kan ha både allergisk och icke allergiska orsaker och vem som helst kan drabbas. Nässelutslag vid allergiska reaktioner är dock vanligast hos yngre personer. Det finns ingen skillnad mellan könen när det gäller att drabbas av akut urtikaria.

Vad orsakar akut urtikaria?

Akut urtikaria kan orsakas av flera olika saker, och man behöver inte vara allergiker för att drabbas.

Infektioner
Infektioner är den vanligaste orsaken till akut urtikaria, och då framförallt övre luftvägsinfektioner.

Läkemedel
Speciellt penicillin kan orsaka akuta nässelutslag, och kan uppkomma så sent som efter en månad efter den sista tabletten tagits. Ibland kan akut urtikaria på grund av penicillin övergå till en kronisk urtikaria. Även värk, feber och inflammationshämmande mediciner och NSAID-preparat kan orsaka eller förvärra nässelutslag.

Kost
Mat som nötter, jordgubbar, kiwi, mögelost, skaldjur, musslor, ägg, men även färgämnen i sprit och godis, och konserveringsmedel i läsk, dressing och såser kan framkalla akut urtikaria.

Inandade ämnen
Är man pollenallergiker kan pollen orsaka akut urtikaria.

Latex
Produkter som innehåller naturgummilatex som till exempel handskar, plåster, textillim, ballonger, resår, nappar kan orsaka akut nässelfeber. Både vid kontakt och spridning genom luften.

Insektsbett
Insektsbett, och då framförallt bi- och getingstick är vanliga orsaker till akut nässelutslag. Får man akut nässelutslag från insektsbett/stick ska man uppsöka akutvård, då det ibland kan vara allvarligt.

Vad man själv kan göra

Det finns saker man själv kan göra, både för att lindra, men också för att bli av med eller minska utslagen. Det viktigaste är att förstå vad som utlöser reaktionen för att sedan undvika det. Det andra är att ta rätt medicin. Ofta innebär det att man tar antihistamintabletter, men vid svåra besvär även adrenalin och kortison.

Kylbalsam och annat som kyler huden milt kan lindra klådan. I särskilda fall, som vid köldurtikaria kan kyla istället förvärra utslagen.

Akut nässelutslag kan kräva vård

Akut nässelutslag kan ibland kräva vård. Det man bör vara uppmärksam på är om utslagen breder ut sig snabbt eller om man har väldigt stark klåda. Man bör även kontakta vårdcentralen om utslagen inte försvinner inom en vecka, om utslagen kommer tillbaks, eller om man tror att man är allergisk. Vård omedelbart behöver man om man får en allergisk chock, enligt vårdguiden. Då kan ansiktet bli rött, läpparna och tungan domna. Man kan även få klåda i hårbotten som sprider sig till näsa, tunga och ansikte och svår klåda i fotsulorna/handflatorna. Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, Allergikompetenscentrum

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *