Frågor och svar om nässelutslag

Här svarar vi på de vanligaste frågorna kring nässelutslag. Bland annat hur länge man kan förvänta sig att nässelutslagen ska hålla i sig, varför man ska undvika alkohol, och när du bör söka vård.

(Ett nytt fönster öppnas)

Frågor och svar om nässelutslag

Påverkar nässelutslag mitt foster om jag är gravid?

Nässelutslag bör inte påverka fostret. Däremot kan nässelutslag vara ett tecken på tryck mot levern (leverstas) eller pruritic eruption of pregnancy (PEP). Är man orolig kan man ringa sjukvårdsupplysningen.

Kan jag festa och dricka alkohol även om jag har nässelutslag?

Vårdguidens rekommendationer är att avstå alkohol till ungefär en vecka efter nässelutslagen försvunnit. Detta beror på att alkohol försämrar kroppens reaktion och gör nässelutslagen värre och långvarigare.

Varför får jag nässelutslag när jag stressar?

Kroppens immunförsvar sänks under stress och då kan ibland kroppen tro att den blir angripen och försvarar sig genom att bland annat skicka ut histamin. Det är histaminet som orsakar klådan och utslagen.

Kan nässelutslag smitta?

Nej, nässelutslag smittar inte.

Min häst har utstående utslag i pälsen. Kan det vara nässelutslag?

Det är svårt att svara på i det enskilda fallet, men djur som till exempel hästar och hundar kan få nässelutslag precis som oss människor. Kontakta en veterinär om du är osäker.

Jag har kronisk urtikaria. Kommer jag någonsin bli frisk?

Hälften av alla med kronisk urtikaria blir av med besvären inom ett halvår och de allra flesta blir av med besvären inom fem år. Det bästa är att få reda på orsaken till varför kroppen producerar histamin. På vårdcentralen kan dom hjälpa ytterligare med orsak och behandling.

Jag är gravid i sjätte månaden och har nyligen fått nässelutslag. Har det något samband?

Det kan ha ett samband, ja. Gravida får ganska ofta nässelutslag och klåda i samband med graviditeten på grund av den omställning kroppen går igenom.

Varför kan inte min läkare ta reda på varför jag har nässelutslag så länge?

Det är väldigt svårt att ta reda på orsaken då kroppen kan reagera på samma sätt av i stort sätt vad som helst. Det kan vara en infektion i kroppen, en överkänslighet mot mat, pollen eller på grund av en stressig period i livet. Endast en av tio med kroniska nässelutslag lyckas ta reda på orsaken

Är nässelutslag farligt?

Nässelutslag är oftast ofarligt, men i sällsynta fall kan personen hamna i allergisk chock eller få angioödem som innebär att halsen svullnar igen. Båda dessa reaktioner kan vara direkt livsfarliga och man behöver därför få vård omgående vid misstanke om detta.Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, niomånader, netdoktor

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *