Nässelutslag under en nyttig diet

Anne-Kristine berättar om hur hon utvecklat nässelfeber och nässelutslag under en diet och hur hon då förstod att hon var allergisk mot flera olika typer av frukt- och grönsaker.

(Ett nytt fönster öppnas)

Nässelutslag under en nyttig diet

Mina nässelutslag kom i samband med en period då jag åt mest raw food, dvs mycket råa grönsaker som bladselleri och spenat i gröna drinkar. Jag åt också mkt nötter av olika slag. Gick till akuten en gång då jag hade en stort rött hettande svullnad på låret. Fick penicillin, då det kunde vara rosfeber som var livshotande. Jag blev förstås orolig och tog min kur och fortsatte äta min nyttiga mat, som jag trodde. Det var troligen inte rosfeber. Senare gick jag till min vårdcentral då jag fått en liknande svullnad och en kal fläck i huvudet. Håret hade lossnat. Jag blev rädd.

Enligt blodprover var jag allergisk mot pollen, gräs, björk och gråbo och att jag blivit korsallergisk mot olika födoämnen. Jag blev ordinerad antihistaminer. På egen hand började en upptäcktsfärd. Har kunnat hålla nässelutslagen i schack genom att utesluta massor av frukter, grönsaker och kryddor, men ibland får jag utslagen och svullnaderna ändå. Då är antihistaminerna en räddning.

Jag undviker att äta antihistaminer varje dag. Är ibland orolig för att inte få i mig alla vitaminer och näringsämnen jag behöver men mår för det mesta bra. Man blir begränsad i sin livsföring och att gå på restaurang finns inte på kartan. Men livet är inte bara mat, så jag kompenserar med annat. Att acceptera faktum att jag inte tål allt och att gilla läget är det som gäller för mig. Jag är tacksam för att jag ändå, i större delen av mitt liv kunnat äta det mesta.

Mitt råd till andra är att inte äta för mycket av rå selleri och spenat om man har en allergi. Jag tror att det var det som utlöste min nässelallergi.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Anne-Kristine
Källor: Anne-Kristine

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *