Jag har kronisk riturtikaria

Anneli har tryck- och riturtikaria och beskriver hur lång tid det tog för att få rätt diagnos, och hur mycket lättare hennes liv blivit med korrekt medicinering.

(Ett nytt fönster öppnas)

Kronisk riturtikaria

Jag har kronisk ”riturtikaria” samt tryckurtikaria. Jag är extremt känslig mot byte av klimat och får nästan alltid extra mycket utslag när det blir kallt eller varmt. Jag äter något som heter desloratadin och det finns att köpa receptfritt, men jag ber alltid min läkare att skriva ut det då jag behöver dessa året om och behöver rätt stora paket.

Innan jag kom på vad det var exakt så hade jag fått en hel del extrema nässelutslag under sommaren vid armhålorna, benen, under fötter och händer samt mage lår. Jag kliade mig tills jag blev blå om benen och fick åka in till akuten, väl där fick jag mediciner som bara gjorde det värre.

Jag hade så i ett par år, under denna tiden bodde jag i Danmark och höll på att bli galen på mina utslag. Det värsta var under fötterna och i hårbotten för det slutade aldrig. Jag lärde mig knep för hur jag skulle bli av med det då och då. Nu idag så bor jag i Sverige igen och konstaterade själv vilka typer av urtikaria jag hade. bland annat har jag rit urtikaria samt tryck och antagligen köld urtikaria. Min läkare bekräftade mina misstankar väldigt snabbt och jag fick medicin som faktiskt hjälpte.

Jag var helt i extas när jag förstod att det fungerade, för vid detta laget hade jag gett upp. Idag så slarvar jag lite med medicinen vilket gör att jag snabbt får tillbaka extrema utslag men när jag äter dom varje dag och råkar glömma en dag så gör det oftast inget. Var envis och gå till flera läkare!


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Anneli
Källor: Anneli

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *