Nässelfeber

Nässelfeber är en reaktion där allergen (saker man är allergisk mot) gör så att histamin bildas i huden som i sin tur gör så att blodkärlen tappas på blodvätska.

(Ett nytt fönster öppnas)

Nässelfeber

Nässelfeber är en reaktion där allergen (saker man är allergisk mot) gör så att histamin bildas i huden som i sin tur gör så att blodkärlen tappas på blodvätska. Den röda blodvätskan bildar röda utslag i huden, som liknar de utslag man får av brännässlor. Det är dessa utslag som kallas nässelutslag och kan variera i antal och storlek. Utseendet på nässelutslagen är ofta blekröda med en lite mörkare kant. De kan lätt förväxlas med rosea-utslag eller eksem och är inte farliga. Däremot kan utslagen klia och sticka (bränna).

Nässelfeber kan uppstå en eller flera gånger men försvinner oftast inom några timmar. De lämnar inte heller några märken när de väl försvunnit.

Orsak till nässelfeber

Nässelfeber orsakas som tidigare förklarats av histamin. Dock finns det flera allergena ämnen som orsakar detta histaminpådrag i kroppen. De vanligaste orsakerna är läkemedel, pälsdjur, födoämnen, infektioner, insektsbett /stick och olika växter och material. De kan också orsakas av hormonförändringar som vid graviditet eller några dagar innan menstruationen.

Nässelfeber – symtom

Klåda och stickande eller brännande känsla är de tydligaste symtomen vid nässelfeber. Sedan kommer de karaktäristiska röda, vita eller blekröda utslag på kroppen som snabbt kan förändras. Ett tecken på att det kan vara nässelfeber är om de uppstår efter kontakt med något ämne (t.ex. medicin eller ett födoämne) som man inte är van vid. Klåda eller utslag vid stress och värme är också ett tydligt tecken och symtom på en typ av nässelfeber (kolinerg urtikaria)

Nässelfeber – behandling

Nässelfeber behandlas med histamintabletter eller eventuellt kortison och/eller adrenalin. Klådan kan lindras med ett svalt bad, kylbalsam eller zinkliniment, eller zinkpudervätska. Nässelfeber undvikes bäst av att inte komma i kontakt med de ämne som orsakar histaminpådraget. Det kan till exempel vara ett penicillin man inte tål eller något i maten man äter. Mer om hur man kan behandla nässelfeber.

Nässelfeber hos barn

Nässelfeber hos barn behandlas ungefär som hos vuxna. Dock ska inte antihistamin användas på barn under sex år. I de fall där inga nässelutslag syns kan barnet vilja bli buren eller klia på kroppen. I de fall där barnet får nässelutslag i ansiktet, blir svullen om läppar, ögon, munhåla eller får svårt att andas ska man kontakta akutmottagning! Annars är det i regel inte farligt med nässelfeber hos barn. Oavsett kan det vara bra att ta kontakt med sin vårdcentral vid tydliga symtom. Inte minst för att säkerhetsställa att det inte är någonting allvarligare, eller för att kunna ta reda på orsaken.

Angioödem (quinckeödem)

Angioödem betyder i princip att man har fått ett histaminpådrag i ansiktets slemhinnor och att huden svullnar upp rejält. Svullnaderna brukar uppkomma vid läppar, ögonlock, tunga och ansikte. Svullnaden kan också sätta sig i halsen. Angioödem eller quinckeödem kan vara farligt i vissa fall då svullnaden blir så allvarlig så man får andningssvårigheter.


Publicerad:
Uppdaterad:
Skribent: Niklas Johansson
Källor: 1177, Netdoktor

Kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *